keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Vadelma suklaakakku

Äitienpäiväksi teimme koulussa kakkuja. Kakut olivat vapaa valintaisia ja päätimme parinikanssa tehdä marsipaanikakkuja, vadelmilla.

Eilen eli tiistaina teimme kakkupohjat ja täytimme ne. Yön yli ne saivat levätä kylmiössä.
Pohjat ovat vaaleitakakkupohjia, munista ja sokerista, vehnäjauhosta ja leivinjauheesta. Munat ja sokeri vatkataan ensin kestäväksi vaahdoksi ja sitten sekaan lisätään siivilöidyt jauhot ja leivinjauhe. Jauhot pitää lisätä vaahdtoon käsin rauhallisesti, eikä koneella! (:




Vuokaan, joka on huolella rasvattu punnitaan oikea määrä taikinaa. Sitten kakkupohjat ripeäasti uuniin paistumaan 175 asteeseen kunnes ovat kypsiä. Kypsyyden tunnistaa siitä että kakkun päällinen nousee hieman painaessa takaisin ylös. Elä kokeile silti kakkujen kypsyyttä liian aikaisin, sillä ne saattavat lässähtää!



Paiston jälkeen kakut irroitetaan vuoista. Jäähtymisen jälkeen pohjat leikataan 3 osaan, kakkusahalla tai sahalaitaveitsellä. Pohja saa olla hieman muita kerroksia paksumpi, niinkuin näkyy kuvassa. Heikoin tai epätasaisin kerros on hyvä laittaa keskelle.
Joskus kakun tekeminen ei mene niinkuin strömsössä ja joudutaan soveltamaan. Niin kävi myös meille. Kakku oli mennyt paistaessa vinoon ja yksi pohjista oli liian ohut. Rakensimme sitten uuden pohjan 2 pienen kakun pohjasta. Kyllä se kasassa pysyi kreemin voimalla! :D
Väliin siis laitoimme suklaapomadakreemiä ja vadelmahilloa.




En muistanut kuvata seuraavaa vaihetta, mutta kakut kuorrutetaan kreemillä tasaisesti ja laitetaan kylmään siksiaikaa kun valmistellaan koristeita. Kakkuja on helpompi työstää aina kylmänä.
2mmSitten päälle laitettiin sokerikuorrutus koska marsipaani oli loppu. Kaulasin sen 2mm ja levitin kakun päälle kädellä. Jos kaulaat sokerikuorrutuksen tai marsipaanin hieman paksummaksi ei alta näy epätasaisuuksia, mutta sitä kikkaa ei tänään käytetty.

Olimme tehneet suklaasta valmiiksi koristeet spritsaamalla temperoitua tummaasuklaata leivinpaperille. Temperoiminen tarkoittaa suklaan sulattamista tiettyyn lämpötilaan ja sen jäähdyttämistä sen käyttölämpötilaan, jossa se kovettuu paremmin. Tätä ei tarvitse tehdä kuorrutus-suklaan kanssa, mutta käytössä oli aitoa suklaata. Ilman temperointia suklaakoriste sulaa helposti käsiteltäessä.

Päälle varattiin myös hiukan kreemiä ja vadelmia.

Seuraavaksi näettekin työn tulokset. Keksimme parini Nellan kanssa koristelu tavan itse. Inspiraatiota saimme netistä haetulla kuvalla jossa vadelman tilalla oli mustikka jne.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti